Rozdíl mezi živou a mrtvou potravou

Pro snadnější pochopení, proč našemu psovi (obzvláště při zdravotních problémech) nepomůže změnit značku extrudovaných granulí nebo značku konzerv je potřeba pochopit rozdíl mezi živou a mrtvou potravou. Živá = syrová / mrtvá = teplem zničená. Granule, konzervy a vařená strava jsou tepelně zpracovány >> proto jsou to potraviny mrtvé.

Živé buňky psa potřebují živou potravu. Živá buňka psaSvaly, kosti, kůže, orgány a tkáně naších psů vytvořila příroda z živých buněk. Ano, také náš pes je jen velké seskupení živých buněk (cca 70 bilionů). Pak nám přijde logické, že živé buňky našeho psa potřebují pro svou výživu živé potraviny (maso a rostliny jsou také z buněk).
Ostatně stačí si uvědomit, že všichni volně žijící živočichové jedí svou rostlinnou nebo masitou potravu tak, jak ji najdou nebo uloví. Svou potravu jedí syrovou, protože jejich trávení je na to od přírody nastavené (né proto, že nemají troubu ani hrnce).
Syrová potrava je jednoduše přirozená. Proto volně žijící živočichové (pokud je neotráví chemie člověčí produkce) nejsou nemocní. Trávení a imunitní systém umí efektivně fungovat pouze se syrovou (živou) potravou, protože ta obsahuje všechny bioaktivní látky v původní struktuře.
Živá potravina je pouze ta, kterou člověk nezničil horkem (vaření, pečení, extrudace). Nevratným ukončením života potraviny (jejich buněk) je ohřev nad 50 °C. Tepelné zpracování potravin ničí především enzymy (katalyzátory každé látkové přeměny) a vitamíny. Ostatní složky potraviny jsou ohřevem poškozeny nebo zničeny.

 

Kapacita pro tvorbu enzymů je omezená

Velkou zátěží pro trávení (energie a čas) je tvorba vlastních trávících enzymů, které v mrtvé potravě už nejsou (byly zničeny ohřevem). Enzymy v živé potravině významně pomáhají s rozložením potraviny na jednotlivé látky pro možnost strávení (absorbce živin stěnou střeva do krve).
O čem se však zatím málo ví, je skutečnost, že kapacita organismu pro tvorbu vlastních trávících enzymů je omezená. To znamená, že čím déle krmíme mrtvou potravou, tím dříve se vyčerpá omezená kapacita pro tvorbu vlastních trávících enzymů. Dříve či později se tak dostaví problémy se strávením potravy. Následek krmení mrtvou potravou je zkrácení života.

 

Živé buňky psa potřebují živou potravu
Pro potřeby tématu živá / mrtvá potrava zde tento článek nezmiňuje další formy poškozování potravin, jako například mletí na mouku, které zničí strukturu, buňky a vlákninu rostlin nebo chemizace (éčka, pesticidy, Insekticidy, herbicidy). Pro potřeby poznání rozdílu mezi živou a mrtvou potravou si stačí pomatovat:
Ohřev nad 50 °C zabíjí potraviny / Živé buňky psa potřebují živou potravu

 

Doslov autorů k tomuto článku
Při naší maximální snaze o vyčerpávající a korektní podání našeho vědění si prosím vyhrazujeme právo na možnou neúplnost a proti případně irelevantním interpretacím výše uvedených textů. Tímto článkem chceme pouze pomoci přispět k osvětlení procesů, které se v organismu našich psů odehrávají.

 

Převzáno od :

Clemens a Ulrike Dingmann cdVet Naturprodukte 

www.cdvet.de